Το κρεμμύδι είναι γνωστό εδώ και χιλιάδες χρόνια, καθώς θεωρούνταν δυναμωτικό αλλά και με ιαματικές ιδιότητες, ενώ η εύκολη καλλιέργειά του και η μεγάλη διάρκεια ζωής σε αποθήκευση βοήθησαν στη διάδοσή του. Το μέγεθος του κρεμμυδιού σχετίζεται με το μέγεθος των πράσινων υπέργειων τμημάτων του. Όσο πιο μεγάλο είναι το πράσινο μέρος, τόσο πιο μεγάλο θα γίνει και το κρεμμύδι. Προτιμάει χώμα που είναι καλά λιπασμένο και καλά αποστραγγισμένο.

Ποικιλίες

Stuttgarter
Πρώιμη ποικιλία ιδανική τόσο για παραγωγή ξερού όσο και για χλωρού κρεμμυδιού λόγω του πολύ καλού φυλλώματος που δημιουργεί. Πολύ ανεκτική ποικιλία στο ξεβλάστωμα ακόμα και σε αντίξοες καιρικές συνθήκες. Το κοκκάρι είναι χρώματος ανοιχτού καφέ (ξανθό), σχεδόν στρόγγυλο (το προτιμούν οι ερασιτέχνες) και κατά την ωρίμαση σε ξερό κρεμμύδι, παράγει ελαφρώς πεπλατυσμένο μεγάλο βολβό, αντίστοιχου χρώματος με τραγανό άσπρο εσωτερικό, μέτρια καυτερό. Φύτευση: φθινόπωρο για χλωρό κρεμμυδάκι και άνοιξη για χλωρό και ξερό.

 

kokariSturon
Πολύ γνωστή ποικιλία σε όλη την Ευρώπη λόγω της μεγάλης παραγωγικότητας τελικού (ξηρού) προϊόντος. Ποικιλία με πολύ δυνατή ρίζα, πλούσιο φύλλωμα και μεγάλη διάρκεια αποθήκευσης. Το κοκκάρι είναι χρώματος ανοιχτού καφέ (ξανθό), επίμηκες και κατά την πλήρη ωρίμαση παράγει έναν πολύ ποιοτικό στρογγυλό συμπαγή βολβό, με γυαλιστερούς εξωτερικούς χιτώνες αντίστοιχου χρώματος. Το εσωτερικό είναι τραγανό πολύ αρωματικό άσπρου χρώματος, με πολύ καλή μέτρια καυτερή γεύση. Φύτευση: φθινόπωρο για χλωρό κρεμμυδάκι και άνοιξη για χλωρό και ξερό.

 

kokkari kokkino

Red baron
H καλύτερη ποικιλία κόκκινου κοκκαριού η οποία δημιουργεί ένα πολύ όμορφο λαμπερό, σκούρο κόκκινο, ελαφρά πεπλατυσμένο ξερό κρεμμύδι με εσωτερικό άσπρο με κόκκινες ραβδώσεις πολύ αρωματικό. Το μεγάλο πλεονέκτημά της σε σύγκριση με άλλες ποικιλίες κόκκινου χρώματος είναι η εξαιρετική ποιότητα του τελικού ξηρού προϊόντος και η πολύ μεγάλη διάρκεια αποθήκευσης. Το κοκκάρι έχει επίμηκες σχήμα με πολύ όμορφο λαμπερό κόκκινο χρώμα. ΦΥΤΕΥΣΗ: Άνοιξη για ξερό κρεμμύδι. Φθινόπωρο για χλωρό.

 

kokkari asproSnowball
Από τις ποιοτικότερες ποικιλίες άσπρου κρεμμυδιού λόγω του πολύ ανθεκτικού ξηρού βολβού που παράγει και της μεγαλύτερης διάρκειας αποθήκευσης που έχει σε σχέση με τα άλλα άσπρα κρεμμύδια. Είναι κατάλληλη τόσο για ερασιτέχνες όσο και για παραγωγούς. Το σχήμα του κοκκαριού είναι ελαφρά επίμηκες (και το χρώμα του άσπρο). Η συγκεκριμένη ποικιλία έχει υποστεί θερμική επεξεργασία (heat treatment), η οποία μειώνει τον κίνδυνο ξεβλαστώματος. ΦΥΤΕΥΣΗ: Νωρίς την Άνοιξη για ξερό κρεμμύδι. Φθινόπωρο για χλωρό.