Η αλόη βέρα είναι φυτό ποώδες, πολυετές, ιθαγενές της Αφρικής. Στην Ελλάδα έχει εγκλιματιστεί και φυτρώνει αυτοφυές σε αγρούς ή καλλιεργείται σε κήπους και γλάστρες ως διακοσμητικό. Μοιάζει πολύ με τον αθάνατο. Τα φύλλα της είναι μεγάλα, αγκαθωτά, πλατιά στη βάση, στενότερα και μυτερά στην κορυφή, με λευκά στίγματα, και τα άνθη της είναι κίτρινα.
Την αποκαλούν «φυτό της Αθανασίας» και τη θεωρούν ελιξίριο μακροζωίας. Η αλόη είναι από τα φυτά που χρησιμοποιήθηκαν και συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς, καλλυντικούς και φαρμακευτικούς σκοπούς όχι μόνο από διαφορετικούς πολιτισμούς, αλλά και σε διαφορετικές εποχές. Υπάρχουν πάνω από 300 είδη αλόης αλλά η barbadensis Miller είναι το είδος με τις περισσότερες φαρμακευτικές και θεραπευτικές ιδιότητες.
Ένα από τα θαυματουργά συστατικά της είναι το acemannan το οποίο δίνεται σε περιπτώσεις σκλήρυνσης κατά πλάκας. Δρα σαν αντιφλεγμονώδης παράγοντας. Διεγείρει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Βοηθάει στην εξόντωση των βακτηριδίων, ιών, μυκήτων και παράσιτων. Βελτιώνει τον συνολικό μεταβολισμό και τη λειτουργία του κυττάρου. Βελτιώνει την αλλεργική συμπεριφορά του οργανισμού. Διεγείρει την παραγωγή ινοβλαστών για την απελευθέρωση κολλαγόνου. Προκαλεί λιπαντική δράση στις αρθρώσεις. Διορθώνει τα τοιχώματα του εντέρου ώστε να μην τραβάει τοξίνες το αίμα.
Η αλόη περιέχει βιταμίνες Α, C, Ε που ενεργοποιούν τις διαδικασίες αυτοκαθαρισμού του οργανισμού. Έχουν ισχυρές αντιγηραντικές ιδιότητες και βοηθούν στην ανάπτυξη υγιούς δέρματος, μαλλιών δοντιών και ούλων. Βιταμίνες της ομάδας Β (Β1,Β2,Β3,Β6,Β12 και φυλλικό οξύ) που βοηθούν στην όραση, στην καλή καρδιακή λειτουργία, στη μνήμη, τη συγκέντρωση και την καλή λειτουργία του νευρικού και μυϊκού συστήματος.
Η αλόη δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε περίπτωση μεταμόσχευσης ξένων ανθρώπινων οργάνων, σε περίπτωση εγκυμοσύνης και σε όσους πάσχουν από νεφρική νόσο. Η αλόη μπορεί να έχει θεραπευτικές ιδιότητες αλλά δεν αντικαθιστά τη γνωμάτευση του ιατρού σας.