Το φθινόπωρο μπήκε για τα καλά στη καθημερινότητα μας.
Με το άνοιγμα των σχολείων και την προετοιμασία των παιδιών μας,
καιρός να ασχοληθούμε και λίγο με τον κήπο μας να τον φροντίσουμε και να θαυμάσουμε τη φθινοπωρινή του εικόνα.
Το μυστικό για ένα όμορφο κήπο είναι η ισορροπία των χρωμάτων στη διάρκεια όλου του χρόνου.
-Καθαρίζουμε τα φυτά μας από τα ξερά φύλλα η κλωνάρια που προήλθαν από τις θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Αναμοχλεύουμε το γκαζόν ώστε να φύγουν νεκρά στοιχεία επιτυγχάνοντας τον αερισμό του για καλύτερη αναβλάστηση και απορρόφηση του νερού και λιπαίνουμε ίσως για τελευταία φορά πριν έρθουν οι χαμηλές θερμοκρασίες..
Απομακρύνουμε τυχόν τελειωμένα εποχιακά φυτά του καλοκαιριού και στη θέση τους φυτεύουμε χρυσάνθεμα -κυκλάμινα-πανσέδες κ.α. Είναι η εποχή που από το Σεπτέμβριο έως το Νοέμβριο μπορούμε να φυτέψουμε τα φθινοπωρινά λαχανικά, όπως μπρόκολο, λάχανο, κουνουπίδι, πράσο, μαρούλι -κρεμμύδι κλπ. Μετά τις πρώτες βροχές του Φθινοπώρου μπορούμε να σπείρουμε λαχανικά και άγρια χόρτα όπως σπανάκι, κουκιά, μπιζέλι, αρακάς, πατζάρι, ραδίκι κλπ, καθώς και να φυτέψουμε τους φθινοπωρινούς βολβούς ζουμπούλια, τουλίπες, φρέζιες, ανεμώνες, νεραγκούλες, ίριδες κπλ. που θα μας δώσουν όμορφα άνθη αρχές της άνοιξης. Φυτεύουμε επίσης όλα τα καλλωπιστικά φυτά που θα χρειασθούμε ως συμπλήρωμα η για δημιουργία νέου πράσινου χώρου. Από τον Οκτώβριο και μετά φυτεύουμε ελιές καθώς και τα καρποφόρα μας σε φυτοδοχεία (όχι γυμνόριζα). Κλαδεύουμε Νοέμβριο - Δεκέμβριο φυλλοβόλους θάμνους και ελαφρώς τα κωνοφόρα μας.
Συμβουλές
-Προαιρετική λίπανση όλων των φυτών τέλος Σεπτεμβρίου και στο μέσων του Νοεμβρίου με βιολογικά ή οργανοχημικά λιπάσματα.
-Προαιρετικοί ψεκασμοί στο τέλος Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου σε κάποιες κατηγορίες φυτών όπως τριανταφυλλιές ,κωνοφόρα, ξινά.
-Μειώνουμε το χρόνο ποτίσματος των φυτών μας ,ανάλογα με τις θερμοκρασίες έως ότου μπούμε στο Νοέμβριο για να σταματήσουμε να ποτίζουμε. Σε αυτή την περίπτωση αποσύρετε το κομπιουτεράκι βρύσης και αποθηκεύστε το για να μη σπάσει από τις παγωνιές του χειμώνα.
Συνήθως με το μάζεμα τις ελιάς, από Οκτώβριο έως Δεκέμβριο, πολλοί ελαιοπαραγωγοί κλαδεύουν και τις ελιές. Δεν είναι λάθος αρκεί να μη είμαστε σε περιοχή με βαριές παγωνιές το χειμώνα.
-Τον Οκτώβριο ωριμάζουν τα ρόδια, τα αμύγδαλα, τα καρύδια και τα μήλα. Τον Νοέμβρη και μετά ωριμάζουν τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, η φράπα, το περγαμόντο κ.λ.π
Η φύση δεν αφήνει κενά!
.-Το φθινόπωρο είναι η εποχή που τα περισσότερα δέντρα και καλλιέργειες δεν ανθίζουν και στερούνται χρώματος. Εδώ η φύση έρχεται να καλύψει αυτό το κενό με μερικά είδη δέντρων που λίγο πριν ρίξουν τα φύλλα τους συναντάμε υπέροχες αποχρώσεις(πλατάνια σφενδάμια,λιγκουιδάμβαρη,.τιλιές κ.α.)
Η φύση τα έχει όλα μελετημένα και καλό θα είναι να μη παρεμβαίνουμε στο έργο της ,αλλά να τη βοηθάμε.
Καλό φθινόπωρο να έχετε και καλή απόλαυση των χρωμάτων -αρωμάτων και καρπών, που και με τη δική σας φροντίδα και παρουσία, σας προσφέρει απλόχερα.