Η χαρουπιά είναι γνωστή και ως κερατιά, ξυλοκερατιά, κουντουριδιά. Το λατινικό της όνομα είναι Ceratonia siliqua.
Το όνομα της το παίρνει από το σχήμα του καρπού της, του χαρουπιού, που θυμίζει ξύλινο κέρατο (ξυλοκέρατο). Είναι δέντρο αειθαλές που μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 18m και σε ηλικία τα 100 έτη, ενώ τα φύλλα του είναι στρογγυλά, σκληρά και πυκνά.
Ήταν γνωστή στους αρχαίους Έλληνες οι οποίοι την καλλιεργούσαν για τους καρπούς της. Ο Πλίνιος περιγράφει τα γλυκά φασόλια της χαρουπιάς σαν τροφή για τα γουρούνια. Από τον Θεόφραστο μαθαίνουμε ότι το δέντρο, οι Ίωνες το αποκαλούσαν κερωνία ενώ ο καρπός ονομάζονταν και αιγυπτιακό σύκο. Ο Θεόφραστος περιέγραψε σωστά πως οι καρποί της βγαίνουν από τον κορμό του δένδρου, κι αυτό γιατί τα λουλούδια φυτρώνουν πάντοτε στις μασχάλες των φύλλων ή απευθείας από τα παλιά κλαδιά.
Η χαρουπιά καλλιεργείται εύκολα και ευδοκιμεί σε όλα τα εδάφη εκτός από τα υγρά. Δεν αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες, προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις γι’ αυτό καλλιεργείται συχνότερα σε θερμές εύκρατες ζώνες.
Είναι πολύ καλό διακοσμητικό δέντρο αλλά, χρησιμοποιείτε στην κηποτεχνία ελάχιστα. Είναι όμως πολύ χρήσιμο για την δημιουργία πάρκων και δεντροστοιχιών .Αντέχει την ξηρασία και την ατμοσφαιρική ρύπανση των πόλεων. Με συνεχή κλαδέματα δημιουργεί πολύ όμορφες μπορντούρες. Εμποδίζει την εξάπλωση της φωτιάς, αντίθετα απ’ ό,τι συμβαίνει με το πεύκο και είναι κατάλληλη για αναδασώσεις.
Οι καρποί της υπήρξαν πολύτιμοι και για τη διατροφή των ανθρώπων. Οι Κρητικοί έτρωγαν τα χαρούπια σαν γλυκό. Σε περιόδους ανέχειας, τα χαρούπια έτρεφαν τους φτωχούς και τους αντάρτες που βρίσκονταν στα βουνά. Είναι δέντρο που θυμόμαστε σε περιόδους πολέμων και πείνας, που η τροφή είναι δυσεύρετη. Ένα ώριμο δέντρο μπορεί να αποδώσει έως και 400 κιλά χαρούπια. Η καρποφορία της αρχίζει συνήθως το 6-7 έτος και συνεχίζεται για πολλά χρόνια. Η συγκομιδή των χαρουπιών πραγματοποιείται τέλος του καλοκαιριού με αρχές του φθινοπώρου, ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.
Τα χαρούπια τρώγονται αυτούσια είτε με τη μορφή διάφορων παρασκευασμάτων όπως το παστέλι και το χαρουπόμελο. Επίσης, ύστερα από καβούρδισμα και άλεσμα, παρασκευάζεται σε βιομηχανική βάση η χαρουπόσκονη που χρησιμοποιείται διεθνώς στη ζαχαροπλαστική, κυρίως ως υποκατάστατο του κακάο.
Από το δέντρο εξάγονται βαφικές και κολλητικές ουσίες κατάλληλες για την βυρσοδεψία, την υφαντουργία και τη βιομηχανία χαρτιού, το έλαιο των καρπών χρησιμοποιείται στη σαπωνοποιία. Το ξύλο της δίνει ξυλάνθρακες αρίστης ποιότητας, ενώ ο φλοιός και τα φύλλα της χρησιμεύουν στη βαφική.
Διατίθεται από το φυτώριο μας www.4epoches.com σε μορφή δέντρου και θάμνου, σε πολλές και διάφορες προδιαγραφές.
Τα μικρά μεγέθη, προέρχονται από την Ελληνική αγορά ,ενώ τα μεγάλα από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επικοινωνία: τηλ.22950 -22440 / Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.